Rebranding Modesta, familiebedrijf met 75 jaar historie

Toen we met familiebedrijf Modesta in contact kwamen, was er een belangrijke verandering gaande: zoon Wyboud was bezig het stokje over te nemen van vader Diederik. Wij vonden het dus hoog tijd om nog eens goed op een rijtje te zetten waar het bedrijf voor staat: een lange geschiedenis en jaren aan expertise om op terug te vallen, maar ook een duidelijke toekomstvisie. 

Modesta bouwt afzuiginstallaties voor onder andere houtverwerkingsfabrieken en agrarische productieomgevingen. Het is een familiebedrijf dat al sinds 1949 bestaat: het huidige management, met Wyboud en Marianne Kloppenburg, is de derde generatie. Terwijl Wyboud de rol van algemeen directeur op zich neemt, houdt Marianne zich bezig met het operationele gedeelte. Modesta’s klanten zijn veelal fabriekseigenaren die voor hen kiezen vanwege hun expertise over stofafzuiging: dankzij hun jarenlange ervaring weten ze vaak beter wat een fabriekseigenaar nodig heeft dan hij dat zelf weet. 

Zoals voormalig directeur Diederik het vaak omschrijft: als we ons werk goed doen, heeft niemand door dat we er zijn. Modesta zorgt namelijk voor een schone fabrieksvloer en gezonde werkomgeving zonder stof of brand- en explosiegevaar. Hun werk is dus onontbeerlijk voor het goed functioneren van talloze fabrieken wereldwijd. Wij vonden het daarom tijd om dat verhaal naar buiten te brengen – uiteraard op een manier die bij deze bescheiden ondernemers past. We begonnen met een duidelijke positionering van waar Modesta en haar medewerkers voor staat – zowel in beeld als in taal en zowel online en offline – en bouwen na acht jaar samenwerking nog steeds voort aan deze identiteit, onder andere door het publiceren van artikelen over projecten, bedrijfsvideo’s en social mediacontent.

Oud verhaal in een nieuw jasje

Na een flink aantal interviews en gesprekken met medewerkers ontdekten we de kernwaarden van dit bedrijf: hun expertise en hun lange geschiedenis als familiebedrijf. Daarom wilden we hun oude logo ook niet weggooien, maar het was wel tijd voor een opfrisser. We gingen voor een modernere versie met een eigentijds lettertype. Het nieuwe logo bestaat bovendien uit blokjes die in een modulair grid passen, net zoals de installaties van Modesta modulair zijn. We bedachten ook de slogan en ontwierpen visitekaartjes, templates voor het Microsoft Office-pakket, badges voor het salesteam en meer.

Een nieuw tijdperk, een nieuwe website

Bij een opfrisbeurt van het logo en de huisstijl hoort natuurlijk ook een online visitekaartje. We ontwierpen een meertalige website met ruimte voor de nieuw geïdentificeerde kernwaarden, de bedrijfsgeschiedenis en klantcases. Ook zetten we een wervingscampagne op met aansprekende vacatureteksten – online, maar ook in lokale kranten – om sollicitanten aan te trekken. 

De underdog op de voorgrond

Hoewel Modesta liever niet op de voorgrond treedt, vonden wij het zonde dat het belangrijke werk dat ze doen niet werd uitgelicht. Er is geen betere publiciteit dan tevreden klanten die hun verhaal doen: daarom schreven we een reeks customercases waarin we klanten in binnen- en buitenland aan het woord lieten. Zij vertelden waarom ze voor Modesta kozen en hoe hun machines hen elke dag hielpen hun fabriek draaiende te houden. Deze artikelen – zowel in het Engels als in het Nederlands – stonden onder andere in Furniture & Joinery Production Magzine. Daarnaast maakten we diverse bedrijfsvideo’s van productie en installatie. Zo krijgt Modesta’s online presentatie een persoonlijker tintje.

Nico Nieuwenhuize