ZICHZACH blikt terug op afgelopen decennium

Dit voorjaar viert ZICHZACH B.V. zijn tienjarig bestaan. Tijd voor een terugblik op het afgelopen decennium met oprichter en marketingexpert Nico Nieuwenhuize.
 
ZICHZACH verzorgt fullservice-marketing voor ondernemers met lef en ambitie. Al tien jaar lang helpen Nico en zijn collega’s middelgrote bedrijven in uiteenlopende sectoren – van machinebouw tot AGF en van interieurontwerp tot zakelijke dienstverlening – met marketinguitingen in alle vormen en maten: van logo, huisstijl en brochures tot website, content, SEO en social media en van complete corporate magazines tot beurzen en evenementen. ‘Het allerleukst vind ik het om te werken met opdrachtgevers die me de kans geven om de hele branding onder handen te nemen,’ vertelt Nico. ‘Dan begint de samenwerking met een uitgebreide analyse van waar het bedrijf goed in is, waar de markt behoefte aan heeft en hoe we die twee bij elkaar kunnen brengen. Vervolgens ontwikkelen we een passende merkbeleving en de juiste marketingmaterialen.’ Van die ‘ideale klanten’ heeft ZICHZACH er de afgelopen jaren gelukkig heel wat gehad.

Slimme online tool

Zo was er Offertevoorjeklus.nl, een van ZICHZACH’s eerste grote opdrachten. Aannemer Jacob Buijs klopte bij Nico en zijn collega’s aan omdat hij zich meer op de luxe consumentenmarkt wilde richten en ‘iets met internet’ wilde. Na uitgebreide gesprekken bedacht ZICHZACH het concept Offertevoorjeklus.nl: een webapplicatie waarmee particulieren met een paar kliks de prijs voor een nieuwe badkamer konden berekenen. ‘Dat bleek een slimme zet: in 2014, toen we de site lanceerden, bestond zoiets nog niet. Het opvragen en maken van offertes was voor zowel klant als aannemer een tijdrovend proces waar veel telefoongesprekken, fysieke afspraken en ingewikkelde Excelbestanden aan te pas kwamen. Dat was nu allemaal niet meer nodig,’ blikt Nico terug. Dankzij de slimme techniek achter de online calculator op de website – en een uitgekiende marketingstrategie, waar SEO en online reviews een belangrijk onderdeel van waren – konden honderden nieuwe klanten worden verwelkomd.

Als een paar jaar later de behoefte van het bedrijf opnieuw verandert (Buijs wilde naast zijn diensten ook zijn eigen collectie aan tegels en sanitair gaan aanbieden in een eigen showroom) helpt Nico en zijn team de ondernemer met een rebranding. Offertevoorjeklus.nl wordt Buijs Badkamers en Tegelvloeren, waarbij een sterke merkbeleving via website en showroom centraal staat. 

Sterke branding

Nog zo’n klant waarbij een sterk merk een essentieel onderdeel was van het succes van hun onderneming, is Eqraft. ZICHZACH werkt al sinds 2016 samen met deze high-tech machinebouwer en stond aan de wieg van het ontstaan van het bedrijf. Eqraft kwam namelijk tot stand door het samengaan van meerdere andere bedrijven, dus moest er een naam, logo, identiteit en strategie bedacht worden. En laat dat nou net zijn waar Nico en zijn team ontzettend blij van worden. ‘Eqraft staat voor technische expertise, innovatie en machines van topkwaliteit: dat alles komt tot uiting in de branding die we voor het bedrijf bedachten,’ blikt Nico terug. Daarna volgden nog een website, brochures, drie corporate magazines, meerdere beursdeelnames inclusief het design van de stand en promotiematerialen en de branding en inrichting van het interieur op het in 2024 geopende nieuwe hoofdkantoor.

Familiebedrijf in een nieuw jasje

Een bedrijf dat behoefte had aan een frisse blik op de identiteit, was Modesta, specialist in stofafzuiging. ‘Dit familiebedrijf bestaat al 80 jaar, dus de uitdaging was om die geschiedenis eer aan te doen maar de huisstijl en branding tegelijkertijd wel in een nieuw, fris jasje te steken,’ aldus Nico. En dat lukte: het team van ZICHZACH voorzag Modesta niet alleen van een fris logo en een nieuwe website, maar schreef ook meerdere reportages bij klanten op locatie (onder andere in het Verenigd Koninkrijk), zorgde voor publicaties in vakrelevante media, gaf diverse nieuwe brochures vorm, zorgde voor huisstijldocumenten (o.a. voor Powerpointpresentaties, offertes en facturen) en voor de bedrukking en belettering van bedrijfskleding en -busjes. ‘Het geeft een trots gevoel om het door ons bedachte logo op de enorme filterinstallaties van Modesta te zien,’ zegt Nico.

Bescheiden ondernemer in de spotlight

Soms heeft een bedrijf al een heel sterk businessmodel, maar hebben ze alleen iemand nodig die hun verhaal vertelt en ze in de spotlight zet. Dat was het geval bij Selecta Infratechniek, een Rotterdams bedrijf dat in Nederland al een miljoen glasvezelaansluitingen heeft gerealiseerd. Ondanks die indrukwekkende prestatie was er online nauwelijks iets van Selecta te vinden. Dus was het aan het ZICHZACH-team om het verhaal van ondernemer Yilmaz Dilek op papier te zetten én uit te drukken in foto, video en website. In het verlengde daarvan verzorgden Nico en zijn team autobelettering en het bedrukken van marketingmaterialen als schrijfblokken, koffiecups, visitekaartjes, flyers en kerstkaarten.

Van uienverwerker tot sportschool

Bovenstaande klanten zijn slechts een greep uit de bedrijven waar ZICHZACH de afgelopen jaren mee samenwerkte. Nico en zijn team hielpen de afgelopen tien jaar een uiteenlopende reeks aan ondernemers: van uienverwerker tot sportschool, van elektrotechniekspecialist tot interieurontwerper, van hondenfokker tot hovenier, van rattenbestrijder tot bouwgebeleider en van mondhygienist tot oliehandel.

Samen sterk

Het ZICHZACH-team bestaat sinds jaar en dag uit professionals die allemaal hun eigen expertise hebben: van fotograaf tot tekstschrijver, van designer tot videomaker en van webdeveloper tot financieel medewerker. Ook heeft ZICHZACH een breed netwerk van drukwerkbedrijven, vertaalbureaus en signmakers. ‘Door voor elke klus de juiste specialist in te schakelen houden we de kwaliteit van onze services hoog,’ aldus Nico.

Ruimte voor groei

Na jaren kantoor te hebben gehouden op verschillende plekken in Rotterdam (van het Groothandelsgebouw tot het Hofplein), opende ZICHZACH in 2023 een kantoor in Middelharnis. Op de nieuwe locatie, een kantoor van veertig vierkante meter in ‘Het Ondernemerseiland’, een verzamelgebouw voor ondernemers op Goeree-Overflakkee, heeft het ZICHZACH-team lekker de ruimte. Vanuit hier blijven we werken aan langlopende relaties met bestaande en nieuwe klanten, proosten we op de afgelopen tien jaar en kijken we vooruit naar een nóg mooiere toekomst.

Samen met collega’s, klanten, vrienden en familie vierde Nico Nieuwenhuize dit tienjarig jubileum bij Paviljoen Zoet of Zout

Nico Nieuwenhuize